Mistä kaikki alkoi
Maaliskuussa 2017 alkoi vanhan, maineikkaan elokuvateatteri Nuijamiehen tulevaisuus olla vaakalaudalla.
Elokuvateatteri Nuijamies oli perinteikäs perheomisteinen elokuvateatteri vuoden 2017 alkuun, kunnes suuryritys Finnkino osti liiketoiminnan Luotoloilta. Luotolat olivat pitäneet elokuvateattereita Lappeenrannassa vuodesta 1929, joten elokuvateatteriperinteellä oli kulttuurihistoriallisesti merkittävä asema Lappeenrannassa ja sen asukkailla. Asiasta syntyi kohu. Finnkino lupasi, että se säilyttää elokuvatoiminnan Nuijamiehen ja viereisen Kino-Aulan tiloissa entisellään, mutta Finnkinon boikotointi oli jo alkanut.
Nuijamies valmistui vuonna 1954 ja sen suunnitteli arkkitehti Per Björkvall. Nuijamiestä on remontoitu hyvin vähän, ja se oli museon suojelupäätöksen pohdinnan kohteena. Tilassa on säilynyt uniikki 1950-luvun henki, sen aulassa on peilikatto ja salissa oli design-valaisimet seinissä. 1970-luvulla oli tehty ensimmäinen ja viimeisin remontti tilaan, jolloin Nuijamies sai muhkeat kangaspäällysteiset tuolit saliin.
Keväällä 2017 teatteritaiteilija, näyttelijä ja ohjaaja Aapo Stavénin aloitteesta muodostettiin vapaamuotoinen ”Nuijamiehen maanalainen valtausarmeija” –niminen Facebookryhmä, jonka tarkoitus oli suunnitella mahdollista uusiokäyttöä Nuijamiehen kiinteistölle, jos Finnkino päättäisi joskus tulevaisuudessa lakkauttaa ostamansa yritystoiminnan. Ensimmäisiin tapaamisiin Stavén kutsui tuntemiaan henkilöitä Facebookryhmän kautta, joita saattaisi kiinnostaa kiinteistön kohtalo. Nämä henkilöt puolestaan kutsuivat omia tuttaviaan samoin periaattein.
Ensimmäisissä tapaamisissa tutustuttiin muihin ja ideoitiin Nuijamiehen mahdollisesta jatkokäytöstä. Stavén ei omien sanojensa mukaan jaksanut uskoa Finnkinon pyörittävän tiloissa elokuvatoimintaa kauaa, kun kauppakeskus IsoKristiinaan oli juuri perustettu uudet, hienot salit. Stavén vainusi Lappeenrannan vimman purkaa vanhaa surutta, ja halusi säästää Nuijamiehen kaikille avoimena julkisena tilana.
Pian samana keväänä Finnkino ilmoitti lopettavansa yritystoiminnan Nuijamiehessä, ja Nuijamiehen valtausarmeijan aktiivisimmat toimijat huomasivat tilan tyhjenneen huomattavasti nopeammin kuin olivat odottaneet.
Stavén halusi ryhmittymälle valmiit suunnitelmat, jotta olisi ollut helppo iskeä, mutta ideointi oli vasta alussa. Ryhmittymä oli uskonut suunnitteluaikaa olevan noin vuoden, mutta lopulta Finnkinon lopettamispäätös tuli jo maaliskuussa 2017.
Lohduton näky odotti valtausarmeijaa, joka meni katsomaan tyhjennettyä tilaa. Se oli sananmukaisesti tyhjennetty; penkit oli revitty irti ja viety kaatopaikalle, valaisimet oli otettu seiniltä ja katoilta, kaiuttimen poistettu, elokuvakangas oli revitty alas, aulan penkit, tiskit, mainosvalot ja vanhat elokuvajulisteet ja Hollywood-tähtien valokuvat kehyksineen viety kaatopaikalle.
Ryhmän piti puntaroida uudestaan tilankäytön mahdollisuuksia, mutta päätti yrittää, vaikkakin ihan alusta ja tyhjästä. Tilasta päätettiin kaikesta huolimatta tehdä monitaiteellinen kulttuuritila.
Kun ydinryhmä oli saanut ajatuksensa kasattua ja ideansa esille, ryhmä teki ulostulon yhdessä kiinteistöjen omistajan Osuuspankin kanssa.
Lappeenrannan perinneyhdistys Kilta ry kutsui ryhmän killan iltaan, ja ryhmä kertoi siellä ensimmäistä kertaa julkisesti visionsa.
Tapahtumassa oli myös kaupungin edustajia, jotka ottivat ryhmän ajatukset vastaan innokkaasti ja mielissään. Kaikkien yhteinen agenda – Nuijamies-ryhmän, kaupungin ja OP:n – oli säilyttää Nuijamies ja pitää siellä yllä kulttuurielämää.
Aktiivisimmat tekijät ryhtyivät kuitenkin saman tien järjestäytymään saman nimen alle ja
tuomaan ideaansa kiinteistön uudesta käytöstä myös julkisuuteen. Ryhmä puntaroi erilaisia toimintamalleja ja päätti perustaa toimintansa tukemiseksi ja järjestämiseksi yhdistyksen.
Lokakuussa 2017 ryhmä tiedotti Facebookissa etsivänsä yhdistykselle toimijoita, kuten sihteereitä, puheenjohtajia ja taloudenhoitajia.
Kulttuuritila Nuijamies ry perustettiin ravintola Avot Siessä 12.10.2017 ja se rekisteröitiin 27.11.2017. Vuonna 2017 siihen liittyi 63 jäsentä. Hallitukseen tuli kaksi henkilöä ydinryhmän ulkopuolelta. Puheenjohtajaksi valittiin Ossi Välimäki.
Kulttuuritila alkaa elää
Yhdistys valmisteli joulukuussa 2017 tukitapahtumaansa ”Ensimmäinen sytyttää valot” sekä joukkorahoituskampanjaa, jonka tarkoitus oli kerätä rahoitusta toiminnan aloitukselle. Finnkino oli tehnyt vahingossa palveluksen kaupungin kulttuurielämälle aiheuttaen kohua, liikehdintää ja toimintaa.
Yhdistykseen otti yhteyttä elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, joka ilmoitti halunsa ryhtyä hankkeen ja tilan suojelijaksi. Yhdistys otti Kaurismäen tuen ilomielin vastaan.
Kulttuuritila Nuijamies ry sai vuonna 2017 huomiota myös maakunnallisesti. Etelä-Karjalan
liitto myönsi yhdistykselle Ainaskii 100 -kampanjan kunniakirjan 25.12.2017. Sanomalehti
Etelä-Saimaan kulttuuritoimitus nosti niin ikään Kulttuuritila Nuijamiehen yhdeksi vuoden
2017 merkittävistä kulttuuriteoista 25.12.2017.
Useat nimekkäät kulttuurialan toimijat Aki Kaurismäen lisäksi olivat kiinnostuneita
hankkeesta ja esiintyivät Ensimmäinen sytyttää valot -tapahtumassa tammikuussa 2018.
Marianaukion joulutorilla monet kaupungin asukkaat tulivat kannustamaan ja tukemaan
yhdistystä hankkeessaan avata kulttuurikeskus elokuvateatteri Nuijamiehen tiloihin.
Lisäksi itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 yhdistys teki flash mob -tyylisen tempauksen ja kuvasi joukkorahoituskampanjaa varten videon. Videoon tuli noin sata osallistujaa, vaikka oli itsenäisyyspäivä.
Tammikuussa 2018 yhdistys järjesti onnistuneesti Ensimmäinen sytyttää valot -tapahtuman sekä joukkorahoituskampanjan, nosti jäsenmäärän 96:een sekä osallistui aktiivisesti Pormestarinkorttelin kaavamuutoksesta käytyyn keskusteluun. Yhdistys perusti nettisivuilleen kaupungin luvalla lomakkeen, jota kautta jokainen kaupunkilainen sai antaa äänensä joko Nuijamiehen säilyttämisen tai purkamisen puolesta. Vastaajia oli satoja, ja kaupunki sai vastaukset suoraan sähköpostiinsa.
Tapahtumassa oli esiintyjinä ihmisiä ja järjestöjä kulttuurin eri aloilta. Tapahtumassa vieraili arviolta yli 2000 henkeä. Pääesiintyjinä olivat mm. metalliyhtye Stam1na ja legendaarinen Pave Maijanen. Musiikin lisäksi oli nukketeatteria, sirkusta, lapsille suunnattuja bändejä, satuhahmojen tapaamisia, taidenäyttely aulassa sekä pop up –kahvila.
Tapahtuman nimi kumartaa toista kulttuuritapahtumaa kohtaan, jonka nimi oli ”Viimeinen sammuttaa valot”, joka oli teatterin monitoiminaisen Maria Fominin organisoima tapahtuma kaupunginteatterin tiloihin ennen sen purkamista. Tammikuun tapahtumassa Nuijamies-ryhmä meni lavalle ennen viimeisen illan viimeistä esiintyjää, ja otti Fominin kynttilästä tähtisadetikkuihin tulta.
Joukkorahoituskampanja päättyi 27.1.2018 ja yhdistys keräsi yli 14 000 euroa toimintansa tueksi.
Maaliskuussa 2018 kaupunki julkaisi kaavoitusehdotuksensa koskien Pormestarinkorttelia, jossa Nuijamiehen kiinteistö on. Kaavoituksen valmistumisen jälkeen Nuijamiehen lopullinen kohtalo tiedetään. Nyt on jo varmaa, että Nuijamies säästetään kaupunkikuvassa, mutta kuka vuokraa tilaa kaavoituspäätöksen jälkeen ja mysteeri on, vuokraako se enää yhdistykselle tilaa ja jos vuokraa, niin millaisin ehdoin.
Huhtikuussa 2018 yhdistys piti vuosittaisen kokouksensa ja uusi hallitus valittiin puheenjohtajanaan Teemu Myyryläinen.
Kesällä 2018 yhdistys etsi itselleen toiminnanjohtajaa. Yhdistys sai 12 hakemusta työpaikkailmoitukseensa, ja hakijoita haastateltiin kahdeksan. Työhön valittiin Riikka Hjelt-Taponen, joka aloitti 1. elokuuta 2018. Lisäksi yhdistys ostaa konsulttipalveluita Heini Kähköseltä, joka on toiminut mm. Kotkaniemi-säätiön ja Svinhufvudin kotimuseon projektipäällikkönä.
Heinäkuussa 2018 yhdistys ja Osuuspankki pääsivät sopimukseen, ja kirjoittivat vuokrasopimuksen alkamaan elokuusta 2018. Sopimus oli ensin joulukuun 2018 loppuun ja jatkon sanottiin katsottavan kaavojen valmistumisen jälkeen. Kuitenkin marraskuussa 2018 Osuuspankki lupasi vuokra-aikaa ensin kesäkuulle 2019, ja sitten neuvottelujen jälkeen joulukuun 2019 loppuun.
Kulttuuritilan avajaiset olivat 7.-8. syyskuuta 2018, jolloin tilassa esiintyi Wöyh! Spektakular feat. Marzi Nyman sekä Muska Babitzin.
Tämän jälkeen kulttuuritila on ollut avoinna lähes joka päivä, ja tilassa on ollut toimintaa ympäri vuoden. Tiloja vuokrataan esiintyjille, järjestöille, yhdistyksille ja erilaisille tilaisuuksille, kuten seminaareille. Myös Lappeenrannan kaupunki on käyttänyt tilaa.
Tilassa on viikonloppuisin vilkkainta, jolloin on musiikkia, bändejä, klubeja, teatteria ja stand upia. Aulassa toimi kahvila-ravintola Avot Sie Nuijamies vuoteen 2019. Vuoden 2020 alussa yhdistys perusti osakeyhtiön, ja tilaa alkoi pyörittää ravintola Nuija oy ravintolapäällikkönään Marika Rönkkö.
Luotoloiden suku lahjoitti yhdistykselle vanhan Nuijamies-kyltin 1960-luvulta, joka oli tallessa Luotoloiden navetan vintillä heinien keskellä.
Kulttuuritila Nuijamies pyrkii kasvamaan ja pitämään yllä kaupungin kulttuurielämää monipuolisesti. Yhdistys haluaa tarjota myös esiintymistilaa paikallisille kulttuurialan työntekijöille.
Yhdistys on neuvotellut kaupungin kanssa esimerkiksi työttömien kuntoutuksesta ja muista palveluista, joissa Nuijamies voisi toimia työnantajana.
Vuonna 2021 Osuuspankki myi Nuijamiehen kiinteistön yhdistykselle, ja 2023 pitkien neuvottelujen jälkeen Finnkino, Lappeenrannan kaupunki ja Kulttuuritila Nuijamies ry yhteistyössä palauttivat kaikki viedyt valaisimet ja kyltit takaisin Nuijamiehen tilaan. Yhdistys on saanut kokonaisvaltaisesti aikaan tilan säilymisen, kuten se ulostulossaan vuonna 2018 lupasi.
Nuijamiehen elämä elokuvateatterista kulttuuritilaksi sisältää siis dramaattisiakin vaiheita. Nimenomaan se dramaattisuus synnytti sitä kansanliikettä ja ”Nuijamiesilmiön”, eikä Finnkinon hiljainen lähteminen olisi saanut aikaan tällaista ilmiötä. Kuten YLE Uutiset osuvasti lehtijutussaan sanoi, Finnkino teki vahingossa palveluksen kaupunkimme kulttuurielämälle.